dissabte, 21 de setembre del 2013

Risotto de bolets

Recepta per a 2 persones
Temps aproximat 1 hora
Dificultat baixa

Què necessitem?
200 gr. d'arròs bomba
250 gr. de bolets (jo he barrejat rossinyols i camagrocs però podeu posar els que tingueu a mà)
1 ceba tendra grossa
xerès sec Fino La Ina
sal
pebre
25 gr. de formatge parmesà en pols
oli d'oliva
1 cullerada de mantega
1 l. de caldo de pollastre Aneto (o caldo de verdures si voleu que sigui tot vegetal)

Com ho fem?
Primer netegem bé els bolets perquè no tinguin gens de terra.
Mentre, ja podem posar el caldo al foc perquè es vagi escalfant.
Agafem una cassola i hi tirem un raig d'oli d'oliva; quan sigui ben calent hi afegim els bolets (jo els poso sencers perquè m'agrada que conservin la seva forma); quan hagin perdut la seva aigua els salpebrem i els reservem.
 
En la mateixa cassola on hem fet els bolets hi posem una cullerada de mantega i hi sofregim la ceba tallada ben fina a foc baix; quan veiem que comença a enrossir hi aboquem l'arròs i un raig de xerès sec; ho remenem tot bé (vigilant que l'arròs no s'enganxi) i tot seguit hi aboquem els bolets que teníem reservats.
Ara és el moment d'anar afegint-hi el caldo (que ha d'estar bullint). Es tracta d'anar-hi tirant llossades de caldo, tot remenant sense parar, i esperant que l'arròs vagi absorbint el líquid; anirem repetint l'operació fins que veiem que l'arròs ja és cuit, què normalment triga uns 20 minuts. (Hi ha qui afegeix tot el caldo de cop, tal com acostumem a fer l'arròs a Catalunya, í també queda molt bo; però la gràcia de fer el risotto amb la seva tècnica és que queda molt més cremós).
Quan l'arròs ja és cuit, apaguem el foc i hi afegim el formatge parmesà; ho barregem tot molt bé i ja podem servir.



 

dijous, 19 de setembre del 2013

Cuina i Cinema: "Julie & Julia"

Aquesta és una pel·lícula que demostra com la cuina pot canviar la vida de les persones. Les dues protagonistes, Julie i Julia, ambdós casos reals, troben en la cuina la passió que els faltava en les seves vides.
Julia Child (interpretada per Meryl Streep) va esdevenir una de les cuineres més famoses, a partir dels anys 60, gràcies al seu llibre "Mastering the Art of French Cooking" (i què, per cert, està a punt de publicar-se per primera vegada en espanyol a l'Editorial Debate amb el títol "El Arte de la Cocina Francesa").
I Julie Powell (interpretada per Amy Adams) es va fer famosa l'any 2002 quan va tenir la idea de fer un blog on explicar totes les receptes del llibre de la Julia Child, què són més de 500!, en un any.
Dues vides reals, separades per el temps però unides per l'amor a la cuina.
Magnífica!
 
 

dilluns, 16 de setembre del 2013

Canelons de peix

Recepta per a 4 persones
Temps aproximat 1 hora i mitja
Dificultat mitjana

Què necessitem?
250 gr. de lluç o rap
250 gr. de salmó
10 gambes
1 ceba grossa
1 caixa canelons El Pavo (20 plaques)
oli d'oliva
sal
Fino La Ina sec
formatge parmesà en pols
formatge emmental ratllat
beixamel

Com ho fem?
Primer preparem el peix, què hem de vigilar que no tingui ni la pell ni cap espina (és millor comprar-lo en filets ja nets i polits). Per coure'l hi ha dues opcions: o fer-li un bull molt lleuger (quasi és posar i treure); o coure'l al forn (també molt poc temps). En ambdós casos podeu afegir-hi els condiments que més us agradin: un raig d'oli, julivert, una fulla de llorer, una ceba... Un cop cuit el deixem refredar i, un cop fred, l'esmicolem amb les mans (què és molt fàcil i queda millor que amb una picadora) fins que us quedi a trossets petits. El reservem.
A part, agafem una paella amb un bon raig d'oli d'oliva i hi fregim una mica les gambes, aixafant els caps perquè treguin tot el suc; un cop fregides les reservem, deixem que es refredin una mica i després les pelem; agafem les cues (què els haurem de treure el budell, què és aquella tira negre del mig) i les tallem a trossets petits. Un cop fet, ho reservem.
En el mateix oli on hem fregit les gambes, que ha quedat ben aromatitzat, hi sofregim la ceba tallada molt fina; un cop la ceba comenci a agafar color és l'hora d'afegir-hi el peix i les gambes. Ho barregem tot bé, ho salem una mica i deixem que es cogui tot junt uns minuts; hi afegim un raig de Fino (amb compte perquè és molt aromàtic) i deixem que redueixi. Ho traiem del foc i hi afegim una mica de beixamel perquè quedi més ben lligat; remenem bé i deixem que es refredi. Ja tenim el farciment fet.
 
Ara és el moment de coure les plaques de canelons amb força aigua, una mica de sal i una mica d'oli. Un cop cuites les refredem amb aigua freda i les disposem sobre d'un drap de cotó.
Repartim el farcit per sobre de cada placa i l'enrotllem.
 
Preparem una plata d'anar al forn, la untem amb mantega i hi disposem els canelons; hi aboquem la beixamel fins que quedin ben coberts i repartim els dos tipus de formatges per sobre.
Ja només ens queda posar-los al forn i gratinar-los. Boníssims!
 

dijous, 12 de setembre del 2013

Canelons rossini

Una manera diferent de menjar canelons de carn. No són com els nostres canelons de Sant Esteve però també estan molt bons.

Recepta per a 4 persones
Temps aproximat 1 hora i mitja
Dificultat mitjana

Què necessitem?
1 caixa canelons El Pavo (20 plaques)
300 gr. de pit de pollastre
300 gr. de llom
1 ceba
1 gra d'all
2 ous
100 gr. nata per a cuinar
vi ranci
formatge emmental ratllat
formatge parmesà en pols
50 gr. de foie
oli d'oliva
sal
pebre
farigola
orenga
nou moscada
beixamel

Com ho fem?
Tallem el pollastre i el llom a daus petits i ho fregim en una paella amb una mica d'oli d'oliva; quan s'hagi enrossit ho retirem. En la mateixa paella hi sofregim la ceba tallada fina i el gra d'all; quan ens comenci a agafar color hi aboquem el pollastre i el llom què teníem reservat i ho barregem bé; ara és el moment de posar la sal, el pebre, l'orenga, la farigola i la nou moscada; deixem que es cogui tot junt; tot seguit hi aboquem un bon raig de vi ranci i deixem que redueixi. Quan veiem que tot ha quedat ben enrossit ho retirem i deixem que es refredi una mica.
Posem en un bol el farciment què tenim preparat i refredat i hi afegim: 2 ous, la nata, el foie, 2 cullerades de formatge parmesà i 2 cullerades de formatge emmental. Ho triturem tot a la picadora. I ja tenim el farciment dels canelons preparat.
Ara és el moment de coure les plaques de canelons amb força aigua, sal i una mica d'oli. Les disposem sobre un drap de cotó, distribuïm el farcit per sobre i enrotllem els canelons.
 
Agafem una safata d'anar al forn, la freguem amb mantega per què els canelons no s'hi enganxin i hi disposem els canelons.
Fem la beixamel (tal com explico en la recepta de la beixamel) i l'aboquem per sobre. Repartim els formatges per sobre i ho posem al forn a gratinar.
Ja tenim els canelons fets!



dilluns, 9 de setembre del 2013

Pollastre rostit amb patates fregides

Recepta per a 4 persones
Temps aproximat 1 hora
Dificultat baixa

Què necessitem?
1 pollastre
1 ceba grossa
2 tomàquets madurs
2 grans d'all
oli d'oliva
sal
pebre negre
romaní
vi ranci
4 Patates
oli d'oliva

Com ho fem?
Aquest és un rostit molt ràpid i fàcil de fer i que sempre surt boníssim!
Posem una cassola al foc amb un raig d'oli d'oliva i hi disposem el pollastre (a octaus) i el salpebrem; deixem que s'enrosseixi per una banda (s'ha de fer amb la cassola destapada i a foc viu) i, quan sigui ros, el girem de l'altra banda i deixem que també s'enrosseixi. Ara és el moment de posar-hi una ceba grossa tallada en quatre trossos, els tomàquets tallats per la meitat i els grans d'all sencers i sense pelar; hi tirem una mica de romaní i deixem que cogui tot junt amb la cassola tapada i amb el foc fort. Ho anem remenant i quan veiem que va perdent la humitat hi tirem un bon raig de vi ranci i deixem que s'evapori. Després només caldrà que abaixem el foc i ho deixem uns 10 minuts més.
Heu de pensar que ha de quedar sec; heu de veure com surt la lluentor de l'oli; també us recomano que ho aneu remenant perquè el pollastre agafi els colors de la ceba caramel·litzada i el tomàquet fregit.
 
 Ara ja podem fer les patates fregides. Les pelem i les tallem a tires (més o menys gruixudes segons el vostre gust) i les fregim en oli abundant i a foc viu, vigilant al principi que no s'enganxin entre elles i anant-les remenant perquè s'enrosseixin per tot arreu. Un cop fetes les posem en un plat amb un paper de cuinar perquè absorbeixi l'oli i les salem.
Ara ja podem servir els plats.
Aquest és un plat clàssic que agrada a tothom i que fet d'aquest manera no costa gens.
També el podeu acompanyar amb una amanida o amb pebrots fregits o amb panses o prunes...
 

divendres, 6 de setembre del 2013

Pasta amb salmó fresc

Recepta per a 2 persones
Temps aproximat 30 minuts
Dificultat baixa

Què necessitem?
200 gr. de pasta (en aquest cas he fet servir tulipes)
2 talls de salmó fresc
tàperes
ceba
tomàquet
nata per a cuinar
formatge emmental ratllat (també queda molt bé el de cabra)
oli d'oliva
orenga
alfàbrega
Fino La Ina sec
sal

Com ho fem?
Per començar, preparem el salmó fresc. Jo l'acostumo a bullir, amb una mica d'aigua amb sal, però també el podeu fer a la planxa (a mi m'agrada bullit perquè no queda tan greixós). Després l'escorrem i l'esmicolem.
A part, hem de fer un sofregit amb la ceba i el tomàquet; quan ja estigui fet hi abocarem el salmó esmicolat i les tàperes; ho salem i hi afegim una mica d'orenga i alfàbrega, unes gotes de Fino La Ina i una raig de nata pe a cuinar. Deixem que redueixi i ja ho tenim fet.
Mentre, hem bullit la pasta, amb aigua i sal; l'escorrem i la posem en un bol; hi aboquem el farcit i ho remenem bé fins que quedi ben barrejat.
Ja ho podem servir en els plats i només ens quedarà posar-hi formatge ratllat per sobre.




dimecres, 4 de setembre del 2013

Cuina i Cinema: "La Cuinera del President"

L'he vist fa poc i m'ha semblat deliciosa. Es tracta d'una pel·lícula francesa de l'any 2012, Les Saveurs du Palais,  i protagonitzada per l'encantadora actriu Catherine Frot. La historia està basada en la vida d'Hortense Laborie, què va ser la cuinera del President Miterrand.
Per passar una bona estona i, sobretot, per gaudir de la cuina! (ja veureu com us entra molta gana i un desig  irrefrenable de posar-vos a cuinar)
 
 

dimarts, 3 de setembre del 2013

Fideus xinesos amb pollastre i verdures

Recepta per a 2 persones
Temps aproximat 30 minuts
Dificultat mitjana

Què necessitem?
200 gr. de fideus xinesos a l'ou
1 pit de pollastre
1 ceba
1 pastanaga
1 pebrot verd
verdura (bròquil, carbassó o el que tingueu a mà)
gingebre
salsa de soja
Fino La Ina sec
oli d'oliva

Com ho fem?
Primer bullim els fideus tal com ens indica el fabricant (és molt fàcil i ràpid de fer); els escorrem i els reservem.
Després preparem tots els ingredients i els tallem a daus.
Posem el wok al foc (o si no en teniu, una cassola similar). El que és important és que tot es faci ràpid i a foc viu!. Hi afegim una mica d'oli i saltegem el pollastre; quan sigui una mica enrossit hi afegim la ceba, la pastanaga, el pebrot i la verdura que hàgim triat. Ho deixem enrossir (recordeu que no es tracta de fer una cocció lenta); i seguidament hi aboquem una mica de gingebre ratllat (vigileu la quantitat si no hi esteu acostumats), unes gotes de Fino i un bon raig de salsa de soja. No hi posarem sal perquè la soja ja és salada. Donem unes voltes i hi aboquem els fideu que teníem cuits i reservats. Ho barregem tot bé i ja podem servir.