Us presento el meu recull particular de llibres de cuina. Alguns m'acompanyen des de fa molts anys i d'altres són més recents.
Quan tinc dubtes, quan no sé què cuinar, quan tinc un producte i m'agradaria cuinar-lo d'una manera diferent... etc., els agafo, me'ls miro, els remeno i n'agafo el que més m'interessa; sempre tenen alguna cosa que oferir-me.
També he de dir que poques vegades faig una recepta literalment, més aviat l'adapto al meu gust i a la meva manera de cuinar; però sempre són una font d'inspiració.
EL GRAN LLIBRE DE LA CUINA CATALANA de Josep LLadonosa i Giró. Editorial Empúries

Per a mi, és un dels llibres imprescindibles per conèixer i gaudir de la Cuina Catalana.
Publicat per primera vegada el 1991 ha estat reeditat en diverses ocasions i, a dia d'avui, s'ha convertit ja en un clàssic.
En ell hi pots trobar tota mena de receptes, des de primers plats a postres; les explicacions són senzilles i pràctiques.
En resum, és un llibre que recull i explica perfectament els fonaments de la Cuina Catalana.
CUINAR PER SER FELIÇ de Carme Ruscalleda. Columna Edicions
Aquest és un dels meus llibres preferits.
Les receptes estan organitzades segons les quatres estacions de l'any i aquest és un gran encert; perquè cada estació té els seus ingredients i els seus plats típics; perquè segons l'època de l'any et ve de gust cuinar o menjar unes coses determinades.
A més, les receptes són clares i senzilles, molt ben explicades i amb uns consells molt interessants. Per això serveix tan per principiants com per aquells que volen perfeccionar-se.
Puc dir que cap recepte que he provat m'ha decepcionat.
Un llibre molt recomanable!
COOK WITH JAMIE de Jamie Oliver. Penguin Books
Segurament molts el coneixeu pels programes de cuina que fa per televisió.
Però també publica llibres i aquest és, per a mi, un dels més interessants.
I és que tal com diu el subtítol (guia per fer-te un millor cuiner) és tracta d'un llibre de receptes molt quotidianes i casolanes portades a un nivell més elaborat.
L'estil de cuina és bàsicament mediterrani i el receptari va des d'amanides, pasta, risotto, carn, peix, verdures (amb receptes molt interessants) i postres.
Estèticament és elegant i amb unes fotos molt boniques.
100 PLAERS PER COMPARTIR de Carme Ruscalleda. Editorial Styria
Un altre llibre de la Carme Ruscalleda.
En aquest cas ens presenta un receptari més elaborat; res que no pugui fer-se a casa però amb un punt de sofisticació.
Combina ingredients autòctons amb foranis i hi ha influències orientals en alguns dels plats.
El llibre és magnífic, amb unes fotos precioses de la fotògrafa Becky Lawton.
BRIOXERIA de Xavier Barriga. Editorial Grijalbo
Quan tinc dubtes, quan no sé què cuinar, quan tinc un producte i m'agradaria cuinar-lo d'una manera diferent... etc., els agafo, me'ls miro, els remeno i n'agafo el que més m'interessa; sempre tenen alguna cosa que oferir-me.
També he de dir que poques vegades faig una recepta literalment, més aviat l'adapto al meu gust i a la meva manera de cuinar; però sempre són una font d'inspiració.
EL GRAN LLIBRE DE LA CUINA CATALANA de Josep LLadonosa i Giró. Editorial Empúries

Per a mi, és un dels llibres imprescindibles per conèixer i gaudir de la Cuina Catalana.
Publicat per primera vegada el 1991 ha estat reeditat en diverses ocasions i, a dia d'avui, s'ha convertit ja en un clàssic.
En ell hi pots trobar tota mena de receptes, des de primers plats a postres; les explicacions són senzilles i pràctiques.
En resum, és un llibre que recull i explica perfectament els fonaments de la Cuina Catalana.
CUINAR PER SER FELIÇ de Carme Ruscalleda. Columna Edicions
Aquest és un dels meus llibres preferits.
Les receptes estan organitzades segons les quatres estacions de l'any i aquest és un gran encert; perquè cada estació té els seus ingredients i els seus plats típics; perquè segons l'època de l'any et ve de gust cuinar o menjar unes coses determinades.
A més, les receptes són clares i senzilles, molt ben explicades i amb uns consells molt interessants. Per això serveix tan per principiants com per aquells que volen perfeccionar-se.
Puc dir que cap recepte que he provat m'ha decepcionat.
Un llibre molt recomanable!
COOK WITH JAMIE de Jamie Oliver. Penguin Books
Segurament molts el coneixeu pels programes de cuina que fa per televisió.
Però també publica llibres i aquest és, per a mi, un dels més interessants.
I és que tal com diu el subtítol (guia per fer-te un millor cuiner) és tracta d'un llibre de receptes molt quotidianes i casolanes portades a un nivell més elaborat.
L'estil de cuina és bàsicament mediterrani i el receptari va des d'amanides, pasta, risotto, carn, peix, verdures (amb receptes molt interessants) i postres.
Estèticament és elegant i amb unes fotos molt boniques.
100 PLAERS PER COMPARTIR de Carme Ruscalleda. Editorial Styria
Un altre llibre de la Carme Ruscalleda.
En aquest cas ens presenta un receptari més elaborat; res que no pugui fer-se a casa però amb un punt de sofisticació.
Combina ingredients autòctons amb foranis i hi ha influències orientals en alguns dels plats.
El llibre és magnífic, amb unes fotos precioses de la fotògrafa Becky Lawton.
BRIOXERIA de Xavier Barriga. Editorial Grijalbo
Un llibre molt suculent amb unes receptes per llepar-se els dits!
Es tracta d'un receptari de pastes molt comunes (com croissants, brioixos, magdalenes, melindros...etc.) que acostumem a comprar-les fetes i no ens atrevim a fer-les a casa.
Personalment, m'ha costat una mica seguir les explicacions d'algunes receptes i les he trobat un pel complicades, però només en aquelles que presenten més dificultats (com la pasta de full, per exemple); en d'altres les explicacions son clares (com les magdalenes).
Té unes fotos magnífiques.
EL MENJAR DE LA FAMÍLIA de Ferran Adrià. Editorial La Magrana
En aquest llibre Ferran Adrià ens presenta els plats que menjaven els treballadors d'El Bulli (el què ell anomena "la família")
Es tracta d'un receptari de 31 menús (és a dir, primer plat, segon i postres); plats per menjar a diari, gens sofisticats i amb ingredients habituals.
És un llibre molt pràctic, amb molts bons consells per cuinar de forma organitzada, senzilla i efectiva.
També és molt adequat per si tenim que cuinar per a molta gent ja que les receptes estan pensades per a 2, 6, 20 i 75 persones!
Un llibre diferent i molt interessant.
CORPUS DEL PATRIMONI CULINARI CATALÀ de l'Institut Català de la Cuina. Editorial La Magrana
Com diu a la seva portada: "El receptari imprescindible".
Elaborat per la Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica (us adjunto el link de la seva pàgina perquè és molt interessant veure tot el que fan), recull totes les receptes de la Cuina Catalana.
Les receptes estan ordenades de forma molt pràctica i amb estan explicades amb molta claredat.
EL ARTE DE LA COCINA FRANCESA de Julia Child. Editorial Debate
Un clàssic internacional de la Cuina Francesa (malgrat l'autora sigui de EEUU). Publicat l'any 1961, i reeditat en moltes ocasions, no ha estat fins avui (52 anys més tard) que s'ha publicat en espanyol.
Es tracta d'un compendi dels principals plats de la Cuina Francesa. Hi podem trobar des d'entrants fins a carns o postres.
Les receptes estan ben elaborades, amb els ingredients molt detallats i les tècniques ben explicades.
No té fotografies però si alguns dibuixos què ens ajuden a entendre millor el procediment.
Un consell: ull amb la mantega! n'hi ha per tot arreu!
REVISTA CUINA. Sapiens Publicacions
A parts dels llibres, no podia deixar de recomanar la Revista Cuina, què tants anys fa que m'acompanya.
Com a revista que és, no només aporta receptes, si no que publica articles sobre diferents temes gastronòmics; des d'informació sobre productes de temporada, d'enologia, de restauració, d'alimentació, etc.
Molt interessant i en català!
Es tracta d'un receptari de pastes molt comunes (com croissants, brioixos, magdalenes, melindros...etc.) que acostumem a comprar-les fetes i no ens atrevim a fer-les a casa.
Personalment, m'ha costat una mica seguir les explicacions d'algunes receptes i les he trobat un pel complicades, però només en aquelles que presenten més dificultats (com la pasta de full, per exemple); en d'altres les explicacions son clares (com les magdalenes).
Té unes fotos magnífiques.
EL MENJAR DE LA FAMÍLIA de Ferran Adrià. Editorial La Magrana
En aquest llibre Ferran Adrià ens presenta els plats que menjaven els treballadors d'El Bulli (el què ell anomena "la família")
Es tracta d'un receptari de 31 menús (és a dir, primer plat, segon i postres); plats per menjar a diari, gens sofisticats i amb ingredients habituals.
És un llibre molt pràctic, amb molts bons consells per cuinar de forma organitzada, senzilla i efectiva.
També és molt adequat per si tenim que cuinar per a molta gent ja que les receptes estan pensades per a 2, 6, 20 i 75 persones!
Un llibre diferent i molt interessant.
CORPUS DEL PATRIMONI CULINARI CATALÀ de l'Institut Català de la Cuina. Editorial La Magrana
Com diu a la seva portada: "El receptari imprescindible".
Elaborat per la Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica (us adjunto el link de la seva pàgina perquè és molt interessant veure tot el que fan), recull totes les receptes de la Cuina Catalana.
Les receptes estan ordenades de forma molt pràctica i amb estan explicades amb molta claredat.
EL ARTE DE LA COCINA FRANCESA de Julia Child. Editorial Debate
Un clàssic internacional de la Cuina Francesa (malgrat l'autora sigui de EEUU). Publicat l'any 1961, i reeditat en moltes ocasions, no ha estat fins avui (52 anys més tard) que s'ha publicat en espanyol.
Es tracta d'un compendi dels principals plats de la Cuina Francesa. Hi podem trobar des d'entrants fins a carns o postres.
Les receptes estan ben elaborades, amb els ingredients molt detallats i les tècniques ben explicades.
No té fotografies però si alguns dibuixos què ens ajuden a entendre millor el procediment.
Un consell: ull amb la mantega! n'hi ha per tot arreu!
REVISTA CUINA. Sapiens Publicacions
A parts dels llibres, no podia deixar de recomanar la Revista Cuina, què tants anys fa que m'acompanya.
Com a revista que és, no només aporta receptes, si no que publica articles sobre diferents temes gastronòmics; des d'informació sobre productes de temporada, d'enologia, de restauració, d'alimentació, etc.
Molt interessant i en català!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada