dilluns, 28 d’octubre del 2013

Pollastre a la cassola amb ceba i nata

Recepta per a 4 persones
Temps aprox. 1 hora
Dificultat mitjana

Què necessitem?
1 pollastre tallat a octaus
1 ceba grossa
200 gr. de nata per a cuinar
vi ranci
oli d'oliva verge extra
sal
pebre
llimona

Com ho fem?
Posem la cassola al foc amb un raig d'oli; quan ja és calent hi disposem els talls de pollastre i deixem que enrosseixin una mica per les dues bandes; s'ha de fer a foc viu i amb la cassola destapada. Un cop fet el reservem.
En la mateixa cassola que hem fet el pollastre hi aboquem la ceba tallada a rodanxes ben fines; deixem que enrosseixi una mica amb la cassola tapada i a foc baix.
Tot seguit tornem a posar el pollastre a la cassola amb la ceba; salpebrem i ho remullem amb una bon raig de vi ranci i deixem que evapori.
Ara és el moment d'abocar-hi la nata; o barregem bé i deixem que cogui uns 30 minuts a foc baix i amb la cassola tapada.
Un cop el pollastre sigui cuit, el traiem de la cassola i el disposem en una safata.
Desgreixem la salsa que ens ha quedat a la cassola i apugem el foc per que redueixi una mica. Hi aboquem unes gotes de llimona i ho aboquem tot per sobre el pollastre.
Ja podem servir!
 

divendres, 25 d’octubre del 2013

Arròs amb conill i llanegues

Recepta per a 2/3 persones
Temps aproximat 1 hora
Dificultat mitjana

Què necessitem?
1 conill tallat a octaus
1 ceba grossa
3 tomàquets madurs (o un bon tomàquet fregit)
1 pot de llanegues Ferrer (o fresques de temporada)
200 gr. d'arròs bomba
vi ranci
oli d'oliva verge extra
sal
pebre
romaní
farigola
pebre vermell
un gra d'all
julivert

Com ho fem?
Primer posem un bon raig d'oli a la cassola i hi enrossim el conill per les dues bandes.
Quan sigui ben enrossit el salpebrem, hi afegim la farigola i el romaní i un bon raig de vi ranci.
Tot seguit hi afegim la ceba tallada ben fina (o triturada), ho tapem i deixem que vagi fent.
Quan la ceba ja és enrossida hi afegim els tomàquets ratllats i tornem a tapar.
Quan veiem que el tomàquet ja és cuit hi aboquem les llanegues i deixem que es fregeixin una mica.
Tirem un polsim de pebre vermell i remenem; i tot seguit hi tirem l'arròs i hi aboquem un litre d'aigua bullint (també hi podeu posar un caldo de pollastre o de verdures però jo penso que no cal).
Fem una picada amb all i julivert ben petit i ho aboquem a la cassola.
Tapem i deixem coure tapat uns 10 minuts a foc viu i uns 10 minuts a foc baix i, finalment, uns 2/3 minuts a foc viu amb la cassola destapada.
I ja el tenim!

Crema de carbassa

Enceto la secció de sopes i cremes amb un clàssic: la crema de carbassa. Tan bona com senzilla. No es pot demanar més!
Jo us explicaré com és fa de la manera més ràpida i senzilla (què és com jo acostumo a fer-la). A partir d'aquí us donaré les opcions per fer-la més enriquida i elaborada.

Recepta per a 2 persones
Temps aprox. 20 minuts
Dificultat baixa

Què necessitem?
750 gr. de carbassa
1 ceba mitjana
1 patata petita
oli d'oliva verge extra
llet
sal
pebre

Com ho fem?
Pelem i tallem la carbassa, la patata i la ceba a daus i ho disposem dins l'olla. Ho cobrim just amb aigua, hi posem un pessic de sal i ho posem a bullir. Quan veiem que ja és cuit ho retirem del foc. Si veiem que hi ha massa aigua en retirem una mica (si no quedaria massa líquida). Ho triturem tot amb el turmix; un cop triturat hi posem un pessic de pebre, un raig de llet i un raig d'oli d'oliva verge extra. Tornem a passar-hi el turmix perquè quedi tot ben emulsionat i ja podem servir!

Opcions per fer-ho més elaborat:
  1. Posar primer oli a l'olla i enrossir-hi una mica la ceba i la patata; després afegir-hi la carbassa, l'aigua i fer-ho bullir
  2. En comptes de posar-hi llet s'hi pot posar crema de llet o algun formatge cremós
  3. Un cop fet s´hi pot afegir pa torrat a daus, cotnes, pernil tallat petit, ravioli de formatge... o el que se us acudeixi.

dimecres, 9 d’octubre del 2013

Crumble de gerds

El Crumble és un pastís anglès que consisteix en una base de fruita i una coberta de pasta esmicolada (crumble precisament vol dir fer engrunes). Se serveix tebi i s'acostuma a acompanyar de nata, crema o gelat.
A vegades hi ha confusió entre el Crumble i l'Streusel, d'origen alemany; en realitat parlem exactament de la mateixa pasta; la única diferencia és que el Crumble s'espolsa per sobre de fruita i l'Streusel s'espolsa per sobre d'un pastís.
La gràcia d'aquest postre és que, a part d'estar boníssim, és molt fàcil de fer.

Recepta per a 2/3 persones
Temps aprox. 30 minuts
Dificultat baixa

Què necessitem?
200 gr. de gerds
100 gr. de farina
50 gr. de mantega
50 gr. de sucre
nata (opcional)

Com ho fem?
Barregem en un bol (amb les mans) la farina, el sucre i la mantega (que ha d'estar a punt de pomada). No és una pasta compacta, ha de quedar una pasta grumollosa i que no s'enganxi als dits. Reservem.
Agafem un motllo, o motllos individuals, i hi disposem els gerds de tal manera que cobreixin tota la base; escampem per sobre la pasta que hem reservat i ho posem al forn uns 20 minuts (ha de quedar una mica torradet per sobre). Millor servir-ho tebi.

En aquest cas ho he acompanyat amb nata (quasi no he estat a temps de fer la foto, no podia deixar de menjar)

diumenge, 6 d’octubre del 2013

Macarrons de bacallà

Recepta per a 2 persones
Temps aprox. 30 minuts
Dificultat baixa

Què necessitem?
200 gr. de macarrons
250 gr. de bacallà dessalat
1 ceba
4 tomàquets madurs (o tomàquet fregit)
julivert
pebre negre
Xerès sec Fino La Ina
Per fer la maionesa:
2 grans d'all
oli d'oliva verge extra
1 ou
sal
llimona

Com ho fem?
Primer agafem el bacallà, què ja haurem dessalat prèviament, i l'esqueixem.
Comencem a fer el sofregit, primer enrossint la ceba i després afegint-hi el tomàquet; quan veiem que ja està fet, hi afegim una miqueta de xeres sec, un polsim de pebre negre i el julivert tallat petit. Tot seguit ja li podem afegir el bacallà; ho remenem bé i ho deixem coure tot junt uns 10 minuts, primer a foc fort (perquè el bacallà deixi anar l'aigua) i després a foc baix.
Mentre s'acaba de fer el farcit, ja podem tirar els macarrons a l'aigua bullint amb una mica de sal. Quan siguin cuits els escorrem (però deixant-hi una mica d'aigua) i els tornem a posar dins la mateixa olla on els hem bullit; ara és el moment d'afegir-hi el farcit i de barrejar-ho tot bé.
Els macarrons ja són a punt!
Només ens queda preparar la maionesa amb all. Per fer-la, posem en un pot un ou, dos grans d'all pelats i tallats per la meitat, una miqueta de suc de llimona i un polsim de sal; ho triturem bé amb el túrmix perquè els alls quedin ben desfets; hi afegim un bon raig d'oli i ho anem batent fins que veiem que va emulsionant; si veiem que falta oli li seguim posant , a poc a poc, i quan veiem que ha espessit ja ho tindrem llest.
Servim els macarrons al plat i ho acompanyem amb la maionesa.


Cuina i Cinema: "Soul Kitchen"

Avui et proposo una comèdia alemanya, dirigida per Fatih Akin, què va rebre el LLeó de Plata al Festival de Venècia el 2009.
Si Akin ens té acostumats a pel·lícules contundents, com "Contra la pared" o "Al otro lado", amb "Soul Kitchen" ens presenta una pel·lícula divertida, àgil i amena.
La pel·lícula ens explica la vida d'en Zinos, propietari del Restaurant Soul Kitchen, i de les peripècies que ha de passar per redreçar la seva vida i salvar el seu restaurant.
T'agradarà! És d'aquelles pel·lícules que sempre recordes amb un somriure a la boca.